Beszerzési útmutató

Beszerzési útmutató

A beszerzés sikerének talán legfontosabb része, hogy saját igényeinket pontosan meg tudjuk határozni, a beszerezni kívánt termékkel kapcsolatban.

Ha saját igényünk nem elég pontos, nem jól körülhatárolható, nem tiszta, akkor általában elakad a beszerzés vagy olyan terméket kapunk a végén, ami egyáltalán nem alkalmas a kituzött célra.

Ha a forgalmazó nem érti pontosan, hogy milyen problémára szeretnénk megoldást találni, illetve milyen elvárásaink vannak a termékekkel kapcsolatban az alábbi 3 esetbol az egyik szokott elofordulni:

A beszállító visszajelez, pontosító kérdéseket tesz fel. Ez a legszerencsésebb eset, de a plusz egyeztetések miatt már ez is elnyújthatja a beszerzést.

A beszállító egyszeruen félreteszi igényünket, mondván, erre nem lehet ajánlatot adni. Ilyenkor mi csak várunk, telefonálgatunk, idegeskedünk, mert az ajánlat nem érkezik meg.

A beszállító az általunk küldött szukös igény-meghatározás alapján megpróbálja meghatározni a legolcsóbb terméket és azt ajánlja. Viszont ezzel a termékkel sajnos nem leszünk boldogok, mert hamar ki fog derülni, hogy az igényeink jó részének (amiket nem ismertettünk a beszállítóval) nem fog megfelelni.

A pontos igény-meghatározás azonban egyáltalán nem egyszeru! Pláne ha olyan dolgot szeretnénk vásárolni, amit nem veszünk minden nap.

Ebben segítenek a beszerzési útmutatók, ahol termékcsoportonként összeszedtük azt a legfontosabb 6 kérdést, amire válaszolva pontosan meg tudjuk határozni az igényeinket. Így a leheto legrövidebb idon belül tudnak a beszállítók ajánlatot küldeni nekünk, ráadásul az igényeinket leginkább megfelelo termékekre!

Búvár kútszivattyú beszerzési útmutató

1. Mekkora kúthoz szeretne búvár kútszivattyút alkalmazni?

A megfelelo búvár kútszivattyú kiválasztása esetén fontos meghatározni a kút méreteit, ahol a szivattyút alkalmazni szeretnénk. Nem csak az átmérojét, de a mélységét és az üzemi vízszintjét is fontos tudni, hogy a legmegfelelobb terméket tudjuk kiválasztani.

2. Mekkora szállítási teljesítménnyel rendelkezzen a szivattyú?

A búvár kútszivattyúkat több célból is lehet alkalmazni, ami más és más szállítási teljesítményt követel meg. Míg egy házi vízellátáshoz elegendo egy kisebb kihozatalú szivattyú is, addig egy nagyobb terület öntözéséhez, már a szállítási teljesítménynek is nagyobbnak kell lennie. Az 1-2 liter/perctol akár pár száz liter/percig többféle teljesítményu szivattyú közül lehet válogatni.

3. Mekkora emelomagasságú szivattyúra van szüksége?

A kút mélységétol függoen kell megválasztani a szivattyú emelomagasságát. A néhány méteres emelomagasságú szivattyúktól a több száz (akár 500-600) méteres emelomagasságú szivattyúig rengeteg kialakítás létezik. Emellett arra is figyelni kell, hogy a szivattyúnak mindig víz alatt kell lennie, hiszen a búvárszivattyú csak így üzemeltetheto.

4. Tiszta vagy szennyezett vízhez alkalmazná a búvár kútszivattyút?

A búvár kútszivattyúk legideálisabban tiszta vízhez alkalmazhatóak, azonban van olyan szivattyú is, amely szennyezett víz szállítására is alkalmas. Ebben az esetben nem szabad figyelmen kívül hagyni a szennyezo anyag szemcseméretét, mennyiségét, és azt sem, hogy koptató hatással lehet a szivattyúra.

5. Milyen homérsékletu víz szivattyúzására alkalmazná a búvár kútszivattyút?

A különbözo búvár kútszivattyúk többféle homérsékleti tartományon alkalmazhatóak. Amennyiben magas homérsékletu víz szivattyúzása a cél (pl.: termálvíz) mindenképp utána kell járni, hogy a szivattyú alkalmas-e a meleg/forró víz továbbítására.

6. Milyen kiépítési környezethez kell alkalmazkodni a kútszivattyú beszerelésénél?

A vízvezeték hossza és átméroje fontos lehet az esetlegesen felmerülo veszteségeket tekintve, az áramforrás távolsága a szivattyútól pedig a kábelhosszt befolyásolja. Ezeket a tényezoket sem szabad figyelmen kívül hagyni, ha a legoptimálisabb szivattyút szeretnénk kiválasztani.

7. Igen jelentos különbségek lehetnek a különbözo cégek áraiban és feltételeiben, ezért mindig több cég ajánlatát kérjük be és hasonlítsuk össze. Ezt 2 perc alatt, minden kötelezettség nélkül megtehetjük a következo ajánlatkéro ív kitöltésével.

 

Mit szeretne beszerezni?