A teherszállítás népszerű szárazföldi, közúti eszközei a kishaszonjárművek, amelyek platós felépítményekkel rendelkeznek. A platós felépítményre probléma nélkül pakolható közel akármilyen méretű rakomány, mert ezek a felépítmények igen jó stabilitással rendelkeznek, és a rakomány biztonsággal rögzíthető. A ponyva védi a rakományt a külső környezeti behatásoktól (eső, hó, szél), megakadályozzák a szállított anyagok leesését, és szóródását a rakodótérből, valamint elzárják azt a kíváncsiskodó szemek elől. Ponyvás platós felépítményekre ma már számos cég teljesít egyedi megrendeléseket, így minden célra megtalálható a megfelelő méretű, teherbírású és felszereltségű eszköz.

Alumínium ponyvás plató beszerzési útmutató

1. Milyen méretű platós felépítményt keres?

Talán a legelső jellemző, amit meg kell határozni, az az alumínium platós felépítmény mérete. A méret meghatározásához tudni kell, hogy mekkorák a már meglévő hordozó jármű méretei. Érdemes a felépítmény szélességét a jármű szélességéhez igazítani, és ugyanígy tenni a hosszúsággal is. A plató magassága azonban variálható, de legtöbbször alacsonyabb a járműnél.

Tovább az ajánlatkéréshez

2. Milyen szerkezetű legyen a felépítmény?

Bár az alumínium platós felépítmények oldalfalai alumíniumból vannak, a vázszerkezet készülhet ugyanígy alumíniumból, de szintúgy acélból. Az acél váz merevebb, jobban ellenálló. Az alumínium ezzel szemben sokkal könnyebb, így kevésbé növeli az önsúlyt és az össztömeget, valamint a mai alumínium szerkezetek stabilitásban is vetekednek az acéllal.

Tovább az ajánlatkéréshez

3. Milyen megengedhető össztömegű a hordozó jármű?

Lényeges szempont még, hogy milyen megengedhető össztömegű járműre lesz telepítve a felépítmény. Nagyobb össztömegű járművel valószínűleg nagyobb terhet is szállítunk, így stabilabb szerkezeti kialakítás kellhet.

Tovább az ajánlatkéréshez

4. Milyen kialakítású ponyvát szeretne?

A ponyvák többféle kialakításban elérhetők, melyek leginkább nyitásuk módjaiban térnek el egymástól. Ponyvával zárt tér nyitható a felépítmény hátulja felől vagy egyik, de akár több oldalról is. A ponyva függönyszerűen elhúzható vagy feltekerhető is lehet. Az egyes kialakításokhoz másfajta rögzítőelemek és konstrukciós megoldások kellenek, így mindenképp érdemes említést tenni igényeinkről az ajánlatkérésben.

Tovább az ajánlatkéréshez

5. Vannak-e különleges igényei a színt illetően?

A ponyva színezhető, így tulajdonképpen akármilyen tónus rendelkezésre áll. Érdemes olyan árnyalatot választani, ami illik cégéhez, tevékenységéhez. A színezésen kívül számos cég vállal emblémázást, feliratozást, így feltüntetheti cége logóját, elérhetőségeit a külső borításon.

Tovább az ajánlatkéréshez

6. Szeretné-e valamilyen kiegészítővel felszerelni a platót?

A platók számos opcionális kiegészítővel felszerelhetők. Ilyen lehet az oldalfal magasító, csőszállító vagy fülkevédő keret, valamint ezeken kívül még többféle más lehetőség. Amennyiben szeretné felszerelni a platót valamilyen extrával, mindenképp jelezze ajánlatkérésében.

7. Igen jelentős különbségek lehetnek a különböző cégek áraiban és feltételeiben, ezért mindig több cég ajánlatát kérjük be és hasonlítsuk össze. Ezt 2 perc alatt, minden kötelezettség nélkül megtehetjük a következő ajánlatkérő ív kitöltésével.

Szerző: Kócsi Norbert

Tovább az ajánlatkéréshez