Mikrobiológiai táptalaj
Mikrobiológiai táptalajon a mikroorganizmusok tenyésztését, illetve sok esetben ezen organizmusok vizsgálatát végzik. Maga a táptalaj biztosítja a mikrobák életben maradásához szükséges elvárásokat, az összes kémiai és fizikai szükségletüket és a kellő tápanyagokat, számukra felvehető formában.
A Táblázat.hu leegyszerűsíti a beszerzést: itt hatékonyan térképezheti fel a kínálatot és gyűjthet be ajánlatokat több releváns cégtől egyszerre.
Mikrobiológiai táptalajon a mikroorganizmusok tenyésztését, illetve sok esetben ezen organizmusok vizsgálatát végzik. Maga a táptalaj biztosítja a mikrobák életben maradásához szükséges elvárásokat, az összes kémiai és fizikai szükségletüket és a kellő tápanyagokat, számukra felvehető formában.
A Táblázat.hu leegyszerűsíti a beszerzést: itt hatékonyan térképezheti fel a kínálatot és gyűjthet be ajánlatokat több releváns cégtől egyszerre.
1. Milyen összetételű táptalajra van szüksége?
A tenyésztett mikrobától függően más-más összetételű táptalajra van szükség. Természetes összetételű táptalajok esetében természetes anyagok felhasználásával készülnek, ezért ezek pontos összetételét nem lehet meghatározni. Félszintetikus táptalajoknál az összetevői közül van, amelyik nem ismert, vagy változó az alkotóinak aránya. Szintetikus tápanyagok a legdrágább típusúak ugyan, de összes összetevője és azoknak pontos aránya is ismert.
2. Milyen halmazállapotú talajra van szüksége?
Itt is 3 kategóriába sorolhatjuk a táptalajokat: folyékony, félfolyékony és szilárd. A folyékony talajok tápanyagaikat szuszpenzióban kolloid, vagy valódi oldat formájában tartalmazzák. Szilárd halmazállapotú táptalajt a folyékony talajokhoz hozzáadott különböző szilárdító anyagok segítségével nyerik. A félfolyékonyak a szilárdakhoz hasonlóan tartalmaznak szilárdító összetevőket, de ezek mennyisége lényegesen kisebb. Folyékony, vagy szilárd közeg választása a tenyésztendő mikroorganizmus igényeinek megfelelően kell, hogy történjen, ugyanis más hatás érhető el: egyes organizmusok például nem tolerálják a szilárd talajban oldott szénhidrátokat, más mikrobák szilárd talajon elszaporodva telephelyeket alkotnak, ezáltal könnyebben vizsgálhatók.
3. Milyen célra szeretné felhasználni a táptalajt?
A legáltalánosabb típus az alaptalaj, mely a szaporodáshoz szükséges tápanyagokon kívül semmi mást nem tartalmaz. Az elektív táptalajok csak bizonyos mikrobacsoportok minimális tápanyagigényét elégítik ki. A szelektív táptalajok tartalmaznak egy olyan kiegészítő elemet, amely gátolja bizonyos mikrobák szaporodását. Differenciáló, más néven indikátor táptalajokban megtalálható egy olyan indikátor (vagy más) jelzőrendszert, melyek mikroorganizmusok azonosítására szolgálnak. Végül a speciális táptalajok különleges vizsgálatokkor használandók, egyedi összetételűek.
4. Hogyan fogja szerkeszteni a táptalajt?
A mikroorganizmusok növekedéséhez elengedhetetlen egyes összetevők biztosítása. Ilyenek az elektron -donor vagy akceptor, bizonyos tápelemek (C, O, H, N, S, P, makro-, mikro-, nyomelemek), pH szabályozás és a mikroorganizmusok bármi egyéb speciális igénye, ezen tápanyagok koncentrációjának megválasztása az adott mikroorganizmus igényeinek függően egyedien történik.
5. Milyen tenyésztési módszert használna?
Ilyen szempontból levegővel teli és légmentes eljárásokról beszélhetünk. Aerob tenyésztésnél a tenyésztendő közeg oxigén ellátása szükséges. Ez a folyékony réteggel zárt közegnél problémás, ilyenkor steril levegőbuborékot vagy laboratóriumi rázógépet használunk, más esetben általában elegendő az oxigén ellátás. Anaerob eljárásnál oxigén hatására a mikroorganizmusok nem szaporodnak tovább, ez levegő kizárásával (általában valamilyen légmentesen záródó anaerob edénnyel, vagy anaerob termosztáttal), vagy redukáló szerek hozzáadásával oldható meg.
6. Milyen tenyésztőedényben szükséges a tárolás?
Ezek a mikroorganizmusok szaporítására szolgáló tároló üveg, vagy egyes esetekben műanyag edények. Szilárd és folyékony, valamint aerob és anaerob tenyészethez is különböző edényben szükséges a tárolás. Szilárdakat elsősorban Petri- csészében, folyékonyakat Erlenmeyer- lombikban, vagy kémcsőben, dugóval lefedve ajánlott tárolni. Anaerob mikroorganizmusok speciális anaerob termosztátban, vagy légmentesen záródó anaerob edényben tárolhatók.
7. Igen
jelentős különbségek lehetnek a különböző cégek áraiban és feltételeiben, ezért mindig több cég ajánlatát kérjük be és hasonlítsuk össze. Ezt 2
perc alatt, minden kötelezettség nélkül megtehetjük a következő
ajánlatkérő ív kitöltésével.
Szerző: Kócsi Norbert |