Termék adatlap

Sajtolt Vörösréz cső Húzott

Ajánlatot kérek

Termék leírása

Meleg sajtolással és húzással készülnek eltérő keménységben, tekercs illetve szál kiszerelésben.
A csöveket jó felületi minőségben és nagy méretpontossággal gyártják, gázvezetési célokra speciális tisztított belsővel (ezt használják orvosi berendezéseknél is), lezárt végekkel készítik.
A magas foszfortartalmú csövek jól hegeszthetőek, forraszthatóak, kemény kivitelben peremezhető, lapíthatók és tágíthatóak.
A fűtés- , és vízszerelésnél elterjedten használt anyag.Ma már a költségek csökkentése érdekében műanyaggal kombinálva is állítanak elő vékony falú (0,4 mm) csöveket.

Kiemelkedően tulajdonságaik:

Elektromos- és hővezető
Oxidációval szemben ellenálló
Hegeszthető
Forrasztható
Peremezhető (kemény kivitelben)
Nyújtható
Tágítható
Eloxálható és lakkozható
Hajlítható kemény és félkemény állapotban is
Jó esztétikai megjelenésű
Polírozható


Húzott csövek:
Széleskörűen felhasználható termékek, elsősorban a fűtő- és hűtőberendezések részegységeit, hőcserélő részeit gyártják húzott rézcsőből.
Találkozhatunk továbbá rézcsővel a kondenzátorok gyártásánál, gázok, gőzök illetve oldatok szállítására alkalmas vezetékanyagként is.
Kitűnő technikai tulajdonságokkal bíró anyag (hegeszthető, forrasztható, nyújtható, peremezhető, hajlítható, tágítható). Köszönhetően a korrózióállóságának a rézcső igen gyakran előforduló alapanyag a bútorgyártásban, dekorációs célokra és a szerkezeti kötőelemek gyártásában is.
A húzott vörösréz csövek SfCu lágy, félkemény és kemény minőségben 4-5 m-es hosszúságban, illetve tekercsben kaphatóak, Ø 4x1 mm-től 54x1,5 mm-ig.

Rézcsövek szilárdsági fokozatai:

félkemény rézcső (szálban)
lágy rézcső (tekercsben)
kemény rézcső (szálban)

MSZ EN 1057:2006 szabvány
Varrat nélküli kör szelvényű rézcsövek vízhez, gázhoz, egészségügyi és fűtési alkalmazásokhoz.
6-276 mm külső átmérőjű csövekre vonatkozik, ide tartoznak a hideg- és meleg vizes hálózatok, meleg vizes fűtési rendszerek, padlófűtési rendszerek, gáznemű és folyékony háztartási tüzelőanyagok hálózatában, vízelvezetési rendszerekben használt csövek.
Az épületgépészet meghatározott területein csak ezen szabvány szerint gyártott csövek használhatóak.
Épületgépészetnél alkalmazzák, hideg és meleg ivóvízszereléshez, radiátoros fűtéshez, padlófűtéshez, földgáz, PB gáz, fűtőolaj, sűrített levegő és napkollektoros rendszerekhez.

MSZ EN 12735-1:2001
Hűtők és légkondicionálók varratmentes rézcsövei.
Alkalmazzák klímaberendezésekhez, hűtők szereléséhez, speciálisan tisztított belső felülettel.

MSZ EN 13348:2009
Varrat nélküli, kör szelvényű rézcsövek orvosi gázokhoz, vákuumtechnikához.
Használják orvosi gázokhoz, speciális tisztasági igényű orvosi gázokhoz (oxigén, nitrogén, orvosi sűrített levegő, argon, nitrogén-dioxid).
Nem vezethető rézcsőben az acetilén, a foszgén. Teljesen Száraz gáz formában szállítható az ammónia, a klórgáz, a kén-hidrogén, a sósav és a kén-dioxid.

RAL minőségjel
A cső gyártója a német minőségbiztosító intézet által elismert, független, különleges minőségi feltételeknek és vizgálatoknak vetette alá magát. Magas szintű követelmények teljesítését igazolja a csövek belső felületének tisztaságát illetően. A gyártást független vizsgálóhelyek felügyelik.

Szabványosítás
A rézcsövek, szerelvények, forrasztási segédanyagok gyártását és alkalmazásának feltételeit a különböző szabványok szabályozzák, pl.: MSZ EN 1057 csőszabvány, MSZ EN 1254-1 szabvány a kapillárisan forrasztható fittingekről, MSZ EN 29453 szabvány a kemény-, ill. lágyforrasztó anyagokról. A fenti szabványok szerint gyártott csövek és idomok a gyártótól függetlenül felhasználhatók, egymással csereszabatosak.

A rézcsövek anyaga az MSZ EN 1057 szabvány szerint forszforral dezoxidált, nagy tisztaságú réz (Cu + Ag min. 99,9% és 0,015% ≤ P ≤0,040%), amely anyagminőségnek a Cu-DHP vagy CW024A jelű anyag felel meg. Az épületgépészeti célokra ajánlott a RAL minőségjellel ellátott anyagok.

Ivóvíz szerelési tudnivalók
A folyási szabály alapján a rézcső után nem következhet horganyzott acélcső a víz folyásának irányában, mivel a vízben oldott oxigén hatására felszabaduló rézionok a horganyzott acélcső elektrokémiai korrózióját okozhatják. Ez vonatkozik az ivóvíz-, a használati meleg vízes cirkulációs vezetékekre egyaránt. Zárt rendszerű fűtésnél a réz és az acélradiátor, vagy az acélcső összeszerelhető, mivel itt a rendszerben kisebb a vízben oldott oxigén, így nincs korróziós veszély.

Lágyforrasztás: forraszanyagai S-Sn97Cu3 és S-Sn97Ag3. Ólomtartalmú forraszanyag ivóvízszereléshez nem használható. Forrasztószernél fontos, hogy a folyatószer vízben oldódó legyen és a szerelés után ajánlott többször átöblíteni a rendszert.

Keményforrasztás: 28x1,5 mm csőátmérő felett a folyasztószer szintéz vízben oldandó legyen, pl.: FH10, itt a keményforrasz anyagok lehetnek foszfortartalmúak (CP105, CP203) vagy ezüsttartalmúak (AG106, AG104, AG203). Foszfortartalmú forraszanyag és réz-réz kötés esetén nem szükséges folyasztószert alkalmazni.

Félkemény és kemény csövek lágyítása: felmelegítés vörös izzásig majd lehűtés, nem ajánlott ivóvízszerelésnél 25x1,5 mm-ig. Ebből következik, hogy a kemény csövek tokos kötésénél, ahol a tokkészítéshez a csövet lágyítani kell csak nagyobb átmérőjű csöveknél lehetséges. Ez fontos szempont a kemény és félkemény csövek hajlítása előtti lágyításnál is.

Fűtésszerelés: rézcsővel szerelhetünk radiátoros fűtést, padló és falfűtést egyaránt.

Szerelési szabályok fűtésszerelés esetén
Javasolt az 1 mm-nél kisebb falvastagságú csöveket használni. A rézcsövek kötésére lágyforrasztást 110 °C közeghőmérsékletig, keményforrasztást, présidomos kötést (fekete O-gyűrű) és menetes kötést alkalmazunk. A csöveket szigetelni kell, ami megoldható a szigetelés utólagos felhelyezésével vagy előreszigetelt rézcsövek alkalmazásával. Az előreszigetelt rézcső kisebb átmérővel tudja elérni ugyanazt a szigetelőhatást.
Hőtágulások kiegyenlítésére figyelni kell.
Folyási szabaly nincs fűtésszerelés esetén.
Zárt rendszer esetén a rézcső illetve az acélradiátor összeépíthető átmeneti fémből például bronzból készült csatlakozóval.
Vakolat és padló alatti szerelésnél ajánlott műanyagbevonatos rézcsövet használni. A bevonat megvédi a rézcsövet a korrozív vakolattól és kis mértékű hőtágulást is engedélyez.

Felhasználási területei:

folyadékok, gőzök és gázok szállítására
fékcsövek gyártására
nagy tisztaságú fémből villamos vezető gyártás
épületgépészet (szolárrendszerek, klímatechnika, egyéb)
lakóházi és irodai hidegvíz rendszerek
fűtő- és hűtőberendezések
vízmelegítők
villamosipar
szaniteripar
építőipar (tető és homlokzatfedések, csatornák)

Kapcsolódó szolgáltatások

Tanácsadás

Hasonló termékek

Martin Metal Product Bronz cső
Cégünk nagyobbrészt a folyamatos öntéssel gyártott kör keresztmetszetű rudakat és vastag falú csöveket tartja raktáron G7 (CuSn7Zn4Pb7-C) és G12 (CuSn12-C) minős...
G7 (CuSn7Zn4Pb7-C) és G12 (CuSn12-C) Bronz rúd Termék
Bronz csövek rudak Cégünk nagyobbrészt a folyamatos öntéssel gyártott kör keresztmetszetű rudakat és vastag falú csöveket tartja raktáron G7 (CuSn7Zn4Pb7-C) ...
Martin Metal Product Félkemény sárgaréz cső
- Húzással és sajtolással készülnek a sárgaréz csövek. - Van belőlük két- vagy többalkotós is. - Ötvözőkkel lehet növelni a réz szilárdságát. A horgany a legj...
Martin Metal Product Félkemény vörösréz cső
Meleg sajtolással és húzással készülnek eltérő keménységben, tekercs illetve szál kiszerelésben. A csöveket jó felületi minőségben és nagy méretpontossággal gyá...
Martin Metal Product Kemény sárgaréz cső
Húzással és sajtolással készülnek a sárgaréz csövek. Van belőlük két- vagy többalkotós is. Ötvözőkkel lehet növelni a réz szilárdságát. A horgany a leg jellemzőb...
Martin Metal Product Kemény vörösréz cső
Meleg sajtolással és húzással készülnek eltérő keménységben, tekercs illetve szál kiszerelésben. A csöveket jó felületi minőségben és nagy méretpontossággal gyá...
Martin Metal Product Réz lemez Vörösréz
E-Cu, SE-Cu, SF-Cu Hidegenhengerléssel és nyújtva, egyengetve készítik, a különböző felhasználási igényeknek megfelelő anyagminőségben. Az E-Cu lemezek vezetőké...
Martin Metal Product Réz lemez Sárgaréz
A sárgaréz lemezek kétalkotós hidegen hengerelt és nyújtva egyengetett félgyártmányok. Sárgaréz szalagok hengerelt kivitelben, kemény, háromnegyedkemény, félkem...
Martin Metal Product Sárgaréz Szalag
Sárgaréz szalagok hengerelt kivitelben, kemény, háromnegyedkemény, félkemény minőségben CuZn37 CW508L anyagminőségben kaphatóak. Vastagságban és szélességben ige...
Martin Metal Product Sárgaréz Huzal
A sárgaréz huzalokat húzott kivitelben, kemény és félkemény minőségben forgalmazzuk, általában kör keresztmetszettel, CuZn37 CW508L anyagminőségben. A csavargyá...

Céginformációk a Bisnodetól

Bisnode kockázatelemzés

Kulcsszavak

Vörösréz lemez, Sárgaréz lemez, Sárgaréz rúd, Bronz cső, Rúd, Sárgaréz szalag

Termék elérhető

Martin Metal Product Kft.
Martin Metal Product Kft. Réz